Fotografie Lichtstilte: Ils Van de Reyd

Meester in de fotografie

ils@lichtstilte.be

 

Samenwerken? 

Let's talk! +32497232726


Meer over Lichtstilte:

Ik ben Ils Van de Reyd, de fotograaf achter fotografie lichtstilte.

Toen ik 20 jaar geleden met mijn eerste analoge camera rondliep, werd het snel duidelijk welke onderwerpen mij het meest aanspraken: bomen en de ruimtes daarrond. Ik kon me toen al helemaal verliezen in een omgeving waar ik me kon verwonderen over de kleinste dingen: een specifieke lichtinval, een contrast tussen verschillende texturen, de regen die tussen de blaadjes viel,... Het dagdromen en opgaan in dat kleine stukje realiteit, ver weg van de rest van de wereld bracht me toen al rust.

Doorheen de jaren is mijn beeldtaal geëvolueerd naar stemmige en donkere scènes, waar ik met een penseelstrook licht de balans tussen licht en donker accentueer. Flirtend met de grens tussen dag en nacht, realiteit en fantasie brengen deze het inwerken van de omgeving (woodscapes) op mijn gemoedsrust (mindscapes) het best in beeld. 

Deze scènes vertalen de eeuwige dualiteit in chaos en rust en het zoeken naar de balans tussen de chaos van buitenaf die onvermijdelijk naar binnen druppelt en de eenvoud en rust die binnenin terug te vinden is in eeuwige verwondering en dagdromen.

Ik breng plaatsen en ruimtes in beeld, die vertalen wanneer chaos weer overgaat in rust. Waar ikzelf kan terugkeren naar de (mijn) kern, waar licht en donker elkaar versterken, waar de grenslijnen vervagen en buigen van buiten naar binnen.

Ik vertrek vanuit fotografie om visueel de juiste sfeer te scheppen, maar werk vaak in meerdere lagen om mijn verhaal beter te kunnen vertalen. Daarom werk ik vaak in reeksen of vertrek ik vanuit eigen teksten.